AMSTERDAM – De FIOD heeft dinsdag vier Nederlandse verdachten aangehouden wegens internationale beleggingsfraude bij Quality Investments (QI).

Dit maakt het ministerie van Financiën woensdag bekend. De FIOD werkt in deze zaak samen met buitenlandse autoriteiten.

In een poging geld veilig te stellen voor beleggers van QI is er wereldwijd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onder andere onroerend goed, auto’s en dure horloges.

De vier mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrift en oplichting. Twee mannen worden verder verdacht van witwassen.

AFM

Het ministerie vermoedt dat beleggers in Quality Investments meer dan 200 miljoen dollar (146 miljoen euro) hebben geïnvesteerd. Omdat beleggers minstens 50.000 euro moesten inleggen hoefde QI niet te beschikken over een vergunning van de AFM.

De verdachten boden een beleggingsproduct in zogenaamde life settlements aan. Beleggers participeerden in een fonds waarin tegelijk een levensverzekeringspolis en een contraverzekeringspolis zou zijn opgenomen.

Levensverzekeringen

Als binnen de participatieperiode de verzekerde persoon zou komen te overlijden keerde de levensverzekering uit. Gebeurde dat niet dan keerde de contraverzekeringspolis uit.

Het bedrijf dat deze contraverzekeringen uitkeerde bleek het Costa Ricaanse Provident Capital Indemnity te zijn. Dit bedrijf stond niet als betrouwbaar bekend. De directeur wordt nu in de Verenigde Staten vervolgd voor oplichting.

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een Ponzi-fraude bij QI. Wanneer er werd uitbetaald aan beleggers, werd dit gedaan met geld dat andere beleggers later hadden ingelegd.