LUXEMBURG – Pas wanneer de eurozone voorzien is van alle noodzakelijk instrumenten om integratie en discipline te garanderen, dan is de uitgifte van euro-bonds een natuurlijke en voor ons voordelige stap.

Dit verklaarde voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, woensdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak over 'de staat van de unie' voor het Europees Parlement in Straatsburg.

Barroso benadrukte verder dat Griekenland ''een lid is en blijft van de eurogroep''. Hij zei wel dat het land de afgesproken bezuinigingen en hervormingen volledig en op tijd moet implementeren.

Bovendien moet Griekenland duidelijk resultaten laten zien. Daar staat de toewijding van de Europese Unie tegenover om het land te helpen. ''Dit is geen sprint, maar een marathon.''

Vertrouwenscrisis

Barroso sprak van een ''vertrouwenscrisis in leiders, leiderschap en in Europa zelf''. De oplossingen zijn er: groei, stabiliteit, solidariteit en politieke wil en leiderschap om een versterkt Europa te creëren.

''De Europese Unie wordt nu geconfronteerd met de grootste uitdaging in zijn geschiedenis'', aldus Barroso die vol vertrouwen is dat de EU uit de crisis kan komen.
De invoering van strengere begrotingsregels en het Europese noodfonds zijn volgens Barroso stappen in de richting van een sterker, en slagvaardiger Europa.

Aparte regering

Het idee van de Fransen en de Duitsers om een aparte regering voor de eurozone in te stellen sluit op verzet van Barroso.

''De Europese Commissie is de economische macht in Europa'', zei Barroso woensdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak over 'de staat van de unie' voor het Europees Parlement in Straatsburg. ''Daar hebben we geen nieuw instituut voor nodig.''

Barroso pleitte juist voor de onafhankelijkheid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Zie ook: dossier eurocrisis