HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 7 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

''Van V. is de grootste manipulator van allen. Een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien'', aldus de officier van justitie.

Justitie ziet Van V. als het onbetwiste hoofd van de criminele organisatie van vastgoedfraudeurs en verwijt hem onder meer miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

''Van V. deed alsof hij openheid van zaken gaf, maar weigerde volledige openheid te geven over al die moeilijke betalingen'', aldus de officier. ''Hij houdt nog steeds mensen de hand boven het hoofd. In zijn eigen morele kosmos deed hij niets fout, want iedereen werd rijk.''

Cees H.

Het Openbaar Ministerie heeft 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H., die van de elf verdachten die dinsdag hun eis hoorden, degene met de zwaarste functie is. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden.

H. wordt verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie. ''H. leek een achtenswaardig burger, maar maakte de fraude mogelijk door Van V. de vrije hand te geven'', aldus het OM.

Olivier L.

Tegen Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, is 5 jaar cel geëist. Hij misbruikte zijn sleutelpositie op een schandalige manier, zei de officier van justitie. ''Zonder hem was het nooit gelukt zo enorm veel geld uit Bouwfonds weg te pompen'', aldus de officier.

L. wordt verdacht van onder meer witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie.

Will F.

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen Will F. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds. ''F. was vooral bezig zijn eigen portemonnee te spekken'', aldus het OM.

F. wordt onder meer verdacht van oplichting van Philips Pensioenfonds en verduistering. Ook wordt hij verdacht van witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie en zou hij zich hebben laten omkopen.