ATHENE - Het Griekse parlement zal instemmen met de voorgestelde bezuinigingen en Griekenland zal in oktober een volgend deel, 8 miljard euro, uit het vorig jaar opgetuigde noodfonds krijgen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos dinsdag.

Het parlement stemt dinsdag aan het eind van de middag over de invoer van een belasting op onroerend goed. Het voorstel werd op 11 september geopperd en moet leiden tot 2 miljard euro aan extra inkomsten voor de Griekse staat.

Met de maatregel, die geldt voor 2 jaar, voldoet Griekenland aan de voorwaarden van het IMF, de EU en de ECB voor noodsteun. Venizelos wil voor eind oktober ook de instemming van het parlement voor andere bezuinigingsvoorstellen.

Private sector

De minister zei ook dat er veel belangstelling is vanuit de private sector om bij te dragen aan de financiering van een tweede steunpakket voor Griekenland. Het gaat daarbij om de bereidheid van banken om de Griekse staatsobligaties die zij bezitten in te ruilen voor nieuwe met langere looptijden en een lagere rente.

Venizelos liet zich niet concreet uit over het animo onder de banken maar zei dat de aantallen ''optimistisch en bemoedigend'' zijn. De afspraken die in juli werden gemaakt over de nieuwe steun zijn ''de bijbel'' voor Griekenland, aldus Venizelos.

Inspecteurs

Inspecteurs van de drie geldschieters, IMF, EU en ECB, keren volgende week terug naar Athene. Volgens Venizelos zal premier George Papandreou ze een brief sturen met de belofte om de bezuinigingen door te voeren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegde dinsdag toe er alles aan te doen om het vertrouwen in Griekenland te herstellen.