AMSTERDAM - Het kabinet heeft drie bestuurders gevonden om als onafhankelijke buffer te fungeren tussen de minister van Financiën en de door de staat overgenomen ABN Amro en verzekeraar ASR.

Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Voorzitter van de op te richten stichting wordt Michael Enthoven, voormalig topman van NIBC. Daarnaast nemen mensenrechtenadvocaat Lilian Goncalves-Ho Kang You en ex-bestuursvoorzitter van ING Diederik Laman Trip zitting in de stichting.

Met Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen, ofwel NL Financial Investments (NFLI), komt minister Jan Kees de Jager tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het aandeelhouderschap in ABN Amro en ASR onafhankelijk in te vullen.

Zakelijk

"Sinds de overname in oktober 2008, op het hoogtepunt van de kredietcrisis, draagt de minister verschillende petten", schrijft de krant. "Hij moet politieke besluiten nemen over het toezicht op financiële instellingen die kunnen indruisen tegen het belang van de Staat als aandeelhouder."

De opzet van het NFLI biedt volgens de Jager waarborgen voor een transparante belangenafweging, een geloofwaardige exitstrategie en een zakelijk, niet-politiek beheer.