AMSTERDAM – Mensen met een parkeerplaats voor hun deur kunnen sinds kort een extra zakcentje verdienen door de ruimte te verhuren aan mensen die een geschikte plek voor hun auto zoeken.

De onlangs gelanceerde Amerikaanse startup Parking Panda laat personen hun parkeerplaatsen beschikbaar stellen. Huiseigenaren plaatsen een foto van de parkeerplaats met een beschrijving op de website en bepalen de prijs. Ook stellen zij de data vast waarop de plek te huren is.

Mensen die een parkeerplaats zoeken, kunnen via de site de aangeboden plek boeken. De betaling verloopt via Parking Panda, die het geld overmaakt naar de eigenaar van de parkeerplaats. De startup houdt twintig procent van het bedrag.

Goedkoop

Parking Panda zorgt ervoor dat mensen relatief goedkoper kunnen parkeren. Het is hierdoor ook mogelijk een plek dichtbij drukke plekken zoals stadscentra of stadions te vinden, zonder dat de persoon lang hoeft te zoeken.

In 2010 werd er in de Verenigde Staten ruim twintig miljard dollar besteed aan parkeerplekken. Parking Panda is gelanceerd in Baltimore, maar hoopt snel uit te breiden naar Washington D.C., Boston en Philadelphia.

Wereldwijd

Het idee van private parkeerplaats verhuren verspreidt zich snel. Startups wereldwijd bieden lokale versies van een marktplaats voor parkeerplekken, zoals ParkatmyHouse in Engeland en Rent My Carpark in Australië. Vooral in Engeland zijn er talloze varianten op het idee.

Apps

Het concept van parkeerplaatsen verhuren bestaat al langer, maar het heeft zich niet specifiek op private parkeerplaatsen gericht. De eerste vormen van dit soort startups richtten zich op het veilen van zowel private als publieke parkeerplaatsen. Verschillende smartphone-applicaties, zoals Parking Auction, laten mensen bieden op parkeerruimte.

Het probleem dat hierbij ontstaat, is dat als een koper op de parkeerplaats komt, de plek bezet kan raken door iemand die niet van de deal af weet. Ook zouden mensen, die snel geld willen verdienen, dure parkeerruimte onnodig bezet houden om ze later door te verkopen.

Startups als Parking Panda zouden de marktplaats voor parkeerplekken een stuk eerlijker kunnen maken. Het bedrijf zoekt op dit moment een investering van 750.000 dollar.