HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) begint maandag met het zogeheten requisitoir in de zaken van de verdachten van de omvangrijke vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Dinsdag formuleert het OM de strafeisen. Een overzicht van de verdachten.

Justitie verdenkt de verdachten ervan samen vele tientallen miljoenen euro's te hebben opgestreken met het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Van de oorspronkelijke 14 verdachten, moeten twee zaken wegens een wraking opnieuw (de zaken tegen Hans van T. en Dennis L.) en is een zaak aangehouden (Nico V., wegens ziekte).

Dit zijn de overige 11 verdachten:

1. Jan van V., voormalig directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de vastgoedfraude en verdenkt hem onder meer van miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Van V. en zijn bv's schikten voor ruim 70 miljoen euro met de gedupeerde bedrijven Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep.

2. Cees H. - ex-bestuursvoorzitter van Bouwfonds - en zijn bv Christel Vastgoed. H. wordt verdacht van onder andere witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

3. Olivier L., voormalig financieel directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Verdacht van onder meer witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie.

4. Diederik S., de opvolger van Van V. als directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. S. wordt verdacht van onder meer heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

5. Will F., voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds. Verdacht van oplichting en/of verduistering van Philips Pensioenfonds, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ook zou hij zich hebben laten omkopen.

Will F., voormalig accountant Eric F. en hun vennootschappen schikten voor meer dan 15 miljoen euro met de gedupeerde bedrijven. Ook betalen de vennootschappen elk een boete van 600.000 euro.

6. Rob L., voormalige (waarnemend) directeur PREIM (Philips Pensioenfonds). Verdacht van oplichting en/of verduistering van Philips Pensioenfonds, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ook zou hij zich hebben laten omkopen.

L. heeft voor enkele miljoenen euro's geschikt met de gedupeerde bedrijven en de Belastingdienst.

7. Jack del C. en zijn bv Solid Brick. Verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

8. Jan Steven M. en zijn bv Durell Holding. Verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

9. Eric F. - voormalig accountant - en zijn bv's Universum Holding en Universum Beheer. Verdacht van onder meer witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Eric F., Will F. en hun vennootschappen schikten voor meer dan 15 miljoen euro met de gedupeerde bedrijven. Ook betalen de vennootschappen elk een boete van 600.000 euro.

10. Jimmy K. en zijn bv Parck Vastgoedontwikkeling. Verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

11. Frits van H. Ervan verdacht zich te hebben laten omkopen in het project Eurocenter.