AMSTERDAM – Maximumsalarissen van bestuurders bij staatsdeelnemingen worden mogelijk overschreden door de andere medewerkers. Dat meldt televisiezender RTL Z.

Onder het bewind van voormalig minister Bos van Financiën werd een nieuw beloningsbeleid opgesteld voor alle staatsdeelnemingen, met maxima voor de bestuurdersbeloningen.

De regels van Bos hebben echter geen betrekking op de overige werknemers van de staatsdeelnemingen. Financiën tast daardoor in het duister wat betreft de salarissen van werknemers van de deelnemingen die alleen gedeeltelijk in staatshanden zijn.

Daarover zegt het ministerie: "Als aandeelhouder heb ik niet de bevoegdheid het beloningsbeleid vast te stellen of goed te keuren van anderen dan de statutair bestuurders. Het staatsdeelnemingenbeleid bevat ook geen verdergaande overheidsbemoeienis op dit punt."

ASR en ABN Amro

In het geval van verzekeraar ASR en bank ABN Amro, die volledig zijn genationaliseerd, heeft Financiën wel inzicht in het hele beloningsbeleid. Bij ASR kan niemand meer verdienen dan het maximum van het bestuur.

Bij ABN Amro kan één hogere manager in theorie meer verdienen. Het zou gaan om een medewerker met een niet-Nederlandse nationaliteit, die onder een buitenlands contract in het buitenland werkzaam is.