AMSTERDAM – Wetenschappers aan de universiteit van Washington hebben een transistor ontwikkeld die via een dierlijke substantie met organische cellen communiceert. Elektronische apparaten kunnen zo het lichaam direct aansturen.

Het is vrij lastig om het menselijk lichaam te laten communiceren met elektronische apparaten, zoals dat vaak te zien is bij cyborgs in sciencefictionfilms. De spieren reageren op elektronische signalen, maar complexere processen worden via ionen en protonen geregeld. Elektronen in elektrische apparaten kunnen die signalen niet afgeven en daarom hebben onderzoekers een biotransistor ontwikkeld die de signalen kan 'vertalen'.

Met de substantie 'chitosan', die te vinden is in inktvissen en het pantser van krabben, kunnen protonen worden gegenereerd en aangestuurd via een machine. De substantie is makkelijk verkrijgbaar en het menselijk lichaam stoot het minder snel af omdat het organisch is.

De ontwikkeling van de transistor is nu nog in een beginstadium, maar een (medisch) apparaat dat met het menselijk lichaam kan communiceren en lichaamsfuncties zou kunnen aansturen, reguleren en observeren is niet ondenkbaar. De eerste praktische toepassingen laten voorlopig nog op zich wachten, maar de toekomst van protheses en implantaten verandert mogelijk ingrijpend.