ROTTERDAM - De Gasunie en tankopslagbedrijf Vopak onderzoeken de mogelijkheid om vloeibaar gas vanuit Rotterdam met schepen te herdistribueren.

Dat maakten zij vrijdag bekend bij de opening van de eerste importterminal voor vloeibaar gas (LNG) op de Maasvlakte in Rotterdam.

Een andere mogelijke nieuwe activiteit die de bedrijven samen onderzoeken, is de inrichting van een tankfaciliteit in Rotterdam om schepen te voorzien van gas als brandstof. De verwachting is dat de scheepvaart in de toekomst onder druk van strengere regelgeving overstapt naar gas als alternatief voor de milieubelastende bunkerolie.

Topman Eelco Hoekstra van Vopak benadrukte dat de plannen zich in een pril stadium bevinden en dat er nog geen investeringsbeslissing is geenomen.

Maasvlakte

Gasunie en Vopak zijn partners in de Gas Access To Europe (Gate)-terminal op de Maasvlakte, die later op de vrijdag officieel wordt geopend door koningin Beatrix.

Hier wordt vanuit onder meer vanuit productielanden als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten per tanker aangevoerd vloeibaar aardgas gelost, opgeslagen en verdampt, waarna het in het landelijk gastransportnetwerk wordt gepompt.

De terminal, die een investering vergde van 800 miljoen euro, wordt van van groot belang geacht voor de energievoorziening in Noordwest-Europa omdat deze regio inclusief Nederland minder afhankelijk wordt van de aanvoer van gas via pijpleidingen uit bijvoorbeeld Rusland.