AMSTERDAM – Het bedrijf BankSimple komt met een alternatief voor online bankieren dat het makkelijker moet maken om geld op de juiste manier uit te geven. Schulden worden beperkt en sparen gestimuleerd.

Vrijwel elke bank heeft een dienst voor online bankieren, maar BankSimple gelooft dat de software veel eenvoudiger en overzichtelijker kan worden gemaakt. Met een nieuwe webapplicatie wil het bedrijf laten zien hoe het beter kan door meer te voldoen aan de eisen van gebruikers.

De eerste verandering is te zien bij het saldo-overzicht. De applicatie laat namelijk niet het totaalsaldo zien, maar het bedrag dat veilig te spenderen is. Zo kunnen mensen direct zien wat ze op een dag kunnen uitgeven zonder dat ze aan het eind van de maand in de problemen komen.

Ook zoeken in de uitgaven is vereenvoudigd. Zo kunnen mensen op termen zoeken in plaats van op periode. Door bijvoorbeeld op 'reizen' te zoeken, verschijnen alle uitgaven die met reizen te maken hebben. De applicatie voegt direct een geolocatie toe zodat ook duidelijk is waar het bedrag uitgegeven is.

Sparen heeft BankSimple in een soort spel veranderd door doelen toe te voegen. In plaats van telkens een nieuwe spaarrekening te openen, kunnen mensen invoeren waar ze voor sparen, hoeveel ze willen sparen en wanneer ze het geld willen hebben. Met behulp van gegevens over inkomen, spaargeld en uitgaven bepaalt de applicatie vervolgens hoeveel een persoon minimaal moet sparen om het doel te bereiken.

BankSimple heeft nog maar deel van de applicatie laten zien, maar toont dat het met behulp van moderne technieken wil innoveren. Mensen kunnen de applicatie ook direct op een smartphone gebruiken.

Op het moment wordt de software nog intern getest, maar binnen enkele weken verwacht BankSimple bankpassen te kunnen versturen naar de eerste echte gebruikers. Voorlopig zullen alleen inwoners van Amerika gebruik kunnen maken van de dienst.

Een uitgebreide demo van de applicatie is te zien in de onderstaande video: