AMSTERDAM – Het optimisme onder financieel directeuren is drastisch gedaald. Bijna tweederde van de CFO’s in de Verenigde Staten en Europa is dit kwartaal pessimistischer geworden over de economische ontwikkelingen.

Dat blijkt donderdag uit de nieuwste CFO Survey, uitgevoerd door de universiteit van Tilburg en Duke University.

Van de Europese CFO’s geeft 64 procent aan minder optimistisch te zijn over de eigen economie. Onder financieel directeuren uit de Verenigde Staten is dat 65 procent.

Prijsdruk

Vooral de zwakke consumentenvraag, de grote prijsdruk en de mondiale economische instabiliteit baren de CFO’s grote zorgen. “Een dergelijk negatief sentiment zou wel eens een voorbode kunnen zijn van een recessie”, aldus het onderzoek.

Ruim 40 procent van de Europese financieel directeuren is pessimistischer over de vooruitzichten van het eigen bedrijf.

Ruim de helft is de komende twaalf maanden dan ook niet van plan om de kasreserves in te zetten. Ruim vier op de tien CFO’s hebben hun investeringsplannen teruggeschroefd.

Winst

Terwijl financieel directeuren gemiddeld genomen over de afgelopen twee jaar nog een winststijging van rond de acht procent verwachtten, rekenen ze nu op een winstafname met 0,8 procent.

Ruim 36 procent verwacht minder arbeidskrachten te gaan aannemen. De CFO’s denken de komende twaalf maanden 0,5 procent minder fulltime werknemers en 5,4 procent minder uitzendkrachten binnen te halen.