AMSTERDAM – De rol van CFO (chief financial officer) wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven. De functie van financieel directeur is niet alleen breder, maar ook complexer geworden.

Dat zijn de voornaamste conclusies die naar voren komen uit een bijeenkomst die werving- en selectiebureau Michael Page donderdag organiseerde voor circa vijftig CFO's en HR-directeuren van Nederlandse en internationale bedrijven.

“De traditioneel geïsoleerde positie van een financiële wijze is veranderd in een functie waarbij meer interactie plaatsvindt met verschillende afdelingen. Een CFO is niet langer een veredelde schatkistbewaarder”, aldus Con de Ruig, HR-directeur bij rederij en oliebedrijf Maersk.

Communicatie

Michel Verduin, directeur Executive Search van Michael Page, herkent dit beeld. “De rol van CFO wordt belangrijker, breder en complexer. Vooral het component communicatie, zowel intern als extern, moet verder aangescherpt worden. Een financieel directeur moet niet alleen cijfers voortbrengen, maar ook kunnen uitleggen wat die inhouden en waarom beslissingen genomen worden.

Verduin ziet ook een aanscherping in het gezochte profiel in vacatures. “De eisen zijn strakker dan ooit. Het schaap met de vijf poten is nodig. Bedrijven willen iemand met specifieke ervaring, het liefst in dezelfde branche, om zo op zeker te spelen. Een CFO moet bewezen succes hebben bewerkstelligd. Tevens wordt er extra gelet op de competentie leiderschap.”

CFO

“CFO’s in grote internationale ondernemingen hebben ook steeds vaker een internationale achtergrond”, voegt Carlo Binken toe, financieel directeur bij technisch dienstverlener Cofely.

Binken ziet dat ook de huidige economische situatie de rol van CFO beïnvloedt. “Een CFO moest altijd al op de kosten letten, maar dat zie je versterkt in dit soort tijden. Toch moeten CFO’s uitkijken dat ze niet te sterk op kosten besparen. Je zag na de crisis in 2008 en 2009 dat het weer vrij snel opkrabbelde. Je moet het fundament van je bedrijf goed bewaken. Altijd rekening houden met de korte en de middellange termijn.”