BLACKPOOL - Het Britse bedrijf Cuadrilla dat in Engeland boort naar schaliegas schat dat daar 5600 miljard kubieke meter gas onder de grond zit. De Britse schaliegasvoorraad zou daarmee tien keer groter zijn dan tot dusver in het meest optimistische scenario werd aangenomen.

Cuadrilla voert proefboringen uit in Noord-Engeland en gaat begin volgend jaar met dezelfde boor aan de slag in Boxtel (Noord-Brabant). Directeur Mark Miller zegt donderdag in de Britse pers dat zijn schatting niet de hoeveelheid is die winbaar is. ''Het is erg bemoedigend maar we weten nog niet zeker of we het gas hier ook gaan winnen.''

Het Verenigd Koninkrijk zou meer schaliegas bezitten dan Polen en Frankrijk die tot dusver als het meest veelbelovend werden beschouwd. De geschatte voorraad staat gelijk aan 56 jaar consumptie voor het hele land.

Nederland

Cuadrilla gaat in Nederland tot dusver uit van de aanwezigheid van 481 miljard kubieke meter schaliegas. Tegenstanders waarschuwen dat de voorraad beperkt blijft tot 100 tot 300 miljard kubieke meter.

In Nederland ligt het gebruik op 40 tot 50 miljard kubieke meter gas per jaar.