AMSTERDAM – Wetenschappers van de universiteit van Madrid experimenteren met 'intelligente' kledingstukken die de vitale functies van de mens observeren. Dit maakt het uitermate geschikt als ziekenhuiskleding.

 

 

De kleding is bewerkt met elektroden die het hartritme meten en gebruikt kunnen worden om een elektrocardiogram te maken. Daarnaast kan de drager een apparaat verbinden die de positie van het lichaam (staand, zittend, liggend) kan bepalen en de temperatuur en inspanning meet. 

 

Een laatste toevoeging van het prototype communiceert met de alarmsystemen van ziekenhuizen. Mochten de vitale functies van een persoon uitvallen, dan stuurt het automatisch een seintje naar het ziekenhuis met de exacte locatie. Hierdoor kunnen hulpverleners sneller en adequaat reageren.

 

Volgens de onderzoekers kunnen patiënten met de kleding voortaan ook buiten het ziekenhuis worden geobserveerd. Dat verlicht niet alleen de werkdruk in het ziekenhuis, maar plaatst een patiënt ook in een vertrouwde omgeving.

 

'Intelligente kleding'

Steeds vaker wordt er geëxperimenteerd met technologie in kleding. Het leger in Australië krijgt bijvoorbeeld zonnepanelen op de uitrusting en een speciaal bewerkte stof kan giftige gassen tegenhouden. Het grootste voordeel van intelligente kleding is dat het draagbaar en functioneel is, zonder dat een persoon er last van heeft. Het leven van mensen die afhankelijk zijn van technologie, zoals soldaten of zieke mensen, wordt zo veel minder beperkt.