AMSTERDAM - De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is eind augustus gedaald tot 101 procent.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank. Eind maart bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad nog 112 procent.

Het cijfer, dat de verhouding weergeeft tussen het vermogen van een pensioenfonds en de toekomstige financiële verplichtingen, mag niet onder de 105 procent uitkomen. Gebeurt dat wel, dan moet het fonds dat melden bij DNB en een herstelplan opstellen.

Aandelenkoersen

De verslechtering van de dekkingsgraad is onder meer het gevolg van de daling van de aandelenkoersen, waardoor de waarde van de beschikbare middelen verminderde. In de periode van eind maart tot en met eind augustus daalde de AEX met 19,9 procent.

In dezelfde periode zijn de verplichtingen van pensioenfondsen toegenomen vanwege een daling van de lange rente. Bij een lagere rente moeten fondsen meer geld reserveren voor toekomstige uitkeringen.

Volgens DNB waren er eind augustus 4,7 miljoen deelnemers en 2,1 miljoen pensioengerechtigden aangesloten bij een van de 207 pensioenfondsen met een dekkingstekort. Eind maart waren er nog 94 fondsen met een dekkingstekort.