Chip met menselijke cellen test medicijnen

AMSTERDAM - Dierproeven zijn mogelijk verleden tijd. Drie grote Amerikaanse overheidsinstanties werken samen om een chip te maken die het effect van nieuwe medicijnen op mensen kan testen.

De chip moet menselijke cellen bevatten die staan voor verschillende fysiologische systemen van het lichaam, zoals de werking van de stofwisseling, het pompen van het hart en de werking van de hersenen. Nieuwe medicijnen worden dan op de chip getest, die de effecten op de menselijke cellen opslaat als informatie.

Op deze manier zouden medicijntests sneller en nauwkeuriger uitgevoerd kunnen worden. De effecten op dieren in dierproeven zijn namelijk nog niet genoeg vergelijkbaar met het effect op mensen. Personen zullen door de komst van de chip nagenoeg geen complicaties oplopen bij tests.

De ontwikkeling van de chip gaat ongeveer vijf jaar duren en kost 140 miljoen dollar. De instanties die meedoen zijn het National Institute of Health (NIH), het Defense Advanced Research Program Agency (DARPA) en de Food and Drug Administration (FDA).

Lees meer over:
Tip de redactie