DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) is bereid om bij een aanstaande veiling van telecomfrequenties meer ruimte te bieden aan nieuwkomers. Een meerderheid van de Tweede Kamer had hier eerder om gevraagd.

De markt voor mobiele telefonie is nu in handen van KPN, Vodafone en T-Mobile. Verhagen deed de toezegging donderdag in een overleg in de Tweede Kamer over telecom. De PVV, gedoogpartner van het kabinet, trekt in dit dossier met de oppositie op.

De aanleiding is een recente prijsverhoging van mobiel internet, bijna gelijktijdig, door KPN, Vodafone en T-Mobile. De hogere tarieven zouden nodig zijn om investeringen te betalen op het datanetwerk, dat steeds zwaarder belast wordt omdat mensen vaker internetten op hun mobiel.

Smoesje

Een smoesje, denken de kritische partijen in de Kamer. Zij vermoeden dat bedrijven prijzen opkrikken omdat mensen steeds vaker gratis chatten op hun mobieltje en minder vaak bellen of sms'en. Hierdoor verliezen de telecombedrijven inkomsten.

Maar volgens PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam zijn hogere prijzen niet op z'n plaats. ''De winstcijfers van de bedrijven zijn prima'', stelde van Dam, die vreest voor een ''stilzwijgende coördinatie'' tussen de bedrijven.

Concurrentie

Door nieuwkomers meer ruimte te geven bij veilingen van frequenties op de 800 en 900 MHz-banden dan voorstellen hierover van Verhagen, zal er meer concurrentie komen. De Kamer wil twee nieuwe partijen op de markt. Dat drukt de prijzen en is goed voor de consument, zo is de redenering van de Kamer.

Verhagen trok in twijfel dat consumenten nu meer betalen voor telecomdiensten dan vroeger. Hij wees op een bepaald abonnement bij ''de grootste aanbieder'' in de Nederland, dat nu 12,50 euro per maand kost, terwijl het abonnement 6 jaar geleden 12 euro kostte.

Wel gaat de minister aan telecombedrijven vragen wat voor plannen ze hebben om voor klanten inzichtelijker te maken hoeveel geld diensten kosten.