BRUSSEL - Europarlement en EU-lidstaten hebben donderdag definitief een akkoord bereikt over strengere sancties voor eurolanden die de begrotingsregels negeren.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann heeft dat gezegd. Zij voerde namens het Europarlement de onderhandelingen met de lidstaten.

EU-landen en Europarlement werden het vorige week al op hoofdlijnen eens, maar nu is op alle punten overeenstemming bereikt, aldus Wortmann. In de laatste week van september zal het Europarlement over het pakket stemmen.

Sanctie

In het nieuwe regime krijgt de Europese Commissie meer macht om eurolanden aan te pakken als ze de fout ingaan. Lidstaten kunnen zo'n sanctieprocedure alleen met meerderheid van stemmen terugdraaien. Bovendien moeten ze dan in het Europees Parlement komen uitleggen waarom ze de commissie niet hebben gevolgd.

''Achterkamertjespolitiek hoort hiermee tot het verleden'', constateert Wortmann tevreden. Ze spreekt van ''een belangrijk signaal voor de financiële markten''.

Europarlement en lidstaten hebben maanden onderhandeld over het pakket. Aanvankelijk wilden de lidstaten minder ver gaan dan het parlement. Vooral Frankrijk lag dwars.

Nederland

Minister Jan Kees de Jager van Financiën reageert met instemming op het akkoord. Nederland zat altijd al op de lijn van het Europarlement. ''Het is goed dat er overeenstemming is bereikt over strengere en meer automatische sancties'', aldus De Jager.

''Elke stap in de goede richting is er één. Nederland vindt dat Europa vanaf nu nog een stap verder moet zetten. We zullen ons daarom hard maken voor de Nederlandse voorstellen voor een strengere aanpak van begrotingszondaars.''

Het kabinet pleitte vorige week voor een aparte eurocommissaris voor begrotingsafspraken.