AMSTERDAM - Het is mogelijk om Griekenland 'gecontroleerd' failliet te laten gaan. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat het huidige noodfonds voor landen in problemen via spoedwetgeving wordt verhoogd.

Dat zei Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiën van de Universiteit van Tilburg, woensdag.

Als Griekenland besluit zijn schulden niet meer terug te betalen, dreigt het gevaar van besmetting. Ook landen als Italië, Spanje en Portugal krijgen dan steeds meer moeite om geld aan te trekken.

Noodfonds

Benink: ''Om dat te voorkomen, moet het tijdelijke noodfonds direct omhooggeschroefd worden van de huidige 750 miljard euro naar 2000 miljard euro. Daarmee laten de eurolanden zien dat Griekenland een speciaal geval was dat te ver in de modder is gezakt. Maar het straalt vertrouwen uit naar de andere landen.''

Ook de bevoegdheden van het noodfonds moeten worden uitgebreid. Zo moet het in staat zijn om staatsobligaties van zwakkere landen op te kopen, vindt Benink.

Trage besluitvorming

Het grootste probleem van de eurocrisis is volgens hem de trage besluitvorming. ''Alles moet goedgekeurd worden door nationale parlementen. Daar gaan maanden overheen.''

Een 'gecontroleerd' faillissement van Griekenland kan dan ook alleen als het noodfonds via spoedwetgeving wordt verhoogd. ''Op Europees niveau of versneld bij nationale parlementen'', zegt Benink.

Griekenland

Als Griekenland besluit zijn schulden niet meer terug te betalen, zal het land waarschijnlijk ook uit de eurozone verdwijnen. Dit zal het gevolg zijn van een dreigende bankrun.

''Als Grieken zien dat hun land schulden niet meer terugbetaalt, zullen ze zich ook afvragen of de overheid de banken overeind kan houden. Die onzekerheid zal ertoe leiden dat veel Grieken hun geld van de bank halen, waardoor een bankrun ontstaat'', verwacht Benink.

Euro

Waar eerder rijke Grieken hun euro's al op buitenlandse bankrekeningen hebben gezet, dreigt dit dan ook te gebeuren door minder gefortuneerden. De enige manier om een bankrun te stoppen, is volgens Benink door het opnemen van euro's te blokkeren.

''Dan maak je feitelijk al geen deel meer uit van de eurozone'', stelt Benink.

Zie ook: dossier eurocrisis