DALIAN - De Chinese premier Wen Jiabao heeft woensdag beloofd dat China zijn investeringen in de eurozone zal voortzetten. Wen wil in ruil voor zijn steun dat de eurolanden China sneller erkennen als een volwaardige markteconomie.

''Regeringen moeten hun verplichtingen nakomen en hun huis op orde brengen'', zei Wen. China heeft miljarden geïnvesteerd in de noodlijdende eurolanden Griekenland, Spanje en Portugal.

Als tegenprestatie voor meer investeringen wil Wen dat de eurolanden zich inzetten voor een snellere erkenning van China als markteconomie. ''Volgens WTO-regels wordt China in 2016 als zodanig erkend. Als de EU-landen hun oprechtheid een paar jaar eerder laten zien, zou dat onze vriendschap weerspiegelen.''

China

Tot nu toe hebben westerse landen geweigerd China die status te verlenen, omdat de meeste grote Chinese bedrijven in staatshanden zijn.

Volgende week zal China met de andere zogenoemde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) op een top in Washington bespreken of en hoe de eurolanden hulp zal worden geboden.

Wen waarschuwde dat de economische groei van China op de lange termijn zal afzwakken, omdat het land in ''een nieuwe ontwikkelingsfase'' komt. ''Er zijn veel institutionele belemmeringen voor wetenschappelijke ontwikkeling. En nu de omvang van de Chinese economie toeneemt, zal het lastiger worden de snelle groei vol te houden.''