ATHENE - Woensdag zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Griekse premier George Papandreou telefonisch overleg voeren over de schuldencrisis. Dat zei een Griekse regeringsfunctionaris dinsdag.

Het overleg komt op een moment dat diverse beleidsmakers in de eurozone spreken over het in gebreke blijven van Griekenland, dat zonder verdere maatregelen over een paar weken zonder geld zit. Onlangs werd bekend dat Griekenland de fiscale doelen die door de EU, de ECB en het IMF bij het verstrekken van noodhulp zijn gesteld, niet heeft gehaald.

De regeringsfunctionaris, die anoniem wenste te blijven, zei dat Papandreou zich samen met minister van Financiën Evangelos Venizelos en bestuurders van Griekenlands grootste bank, de National Bank of Greece, op het overleg heeft voorbereid.

Sarkozy zal dinsdag nog een persconferentie geven na een gesprek met EU-president Herman Van Rompuy, dat om 17.00 uur begint. De twee praten over de schuldencrisis en de toekomst van de euro.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag ontkend dat zij later op de dag samen met de Franse president Nicolas Sarkozy een verklaring geeft over Griekenland. Een anonieme Franse topambtenaar zei eerder op de dag dat een verklaring in aantocht was.

De Griekse staatstelevisie meldde dinsdag al dat Merkel, Sarkozy en de Griekse premier George Papandreou woensdag telefonisch overleg zullen voeren. De tv-zender deed dat echter zonder bronvermelding en officiële bevestiging.

Merkel zei verder dat ze verwacht tot een compromis te komen met Finland, dat in ruil voor deelname aan een tweede noodpakket voor Griekenland onderpand wil van dat land. Die eis zorgde voor veel kritiek van andere eurolanden.

Oplossing

''Wij willen allemaal een oplossing vinden waaraan iedereen kan meedoen, maar die nog steeds strookt met de wensen van Finland'', aldus Merkel tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Finse premier Jyrki Katainen.

''Onze experts werken daar nu aan en ik heb er het volste vertrouwen in dat die oplossing gevonden wordt'', voegde Merkel eraan toe.