BRUSSEL - De schulden van de Europese lidstaten zijn verder opgelopen. De staatsschulden, als een percentage van het bruto nationaal product (bnp), liepen op van 59 procent in 2007 tot 82,3 procent in 2011.

Voor 2012 wordt een percentage van 83,3 verwacht, zo maakte de Europese Commissie maandag bekend.

De 17 eurozonelanden doen het nog slechter. Hun gezamenlijke schulden bedroegen in 2011 87,9 procent van het bnp ten opzichte van 66,3 procent in 2007. In 2012 zal dit verder oplopen tot 88,7 procent.

Griekenland

De eurolanden met de grootste schulden zijn Griekenland, Ierland, Portugal en Italië. Hun schulden komen ver boven de 100 procent van het bnp uit.

Nederland weet naar verwachting de schulden stabiel te houden. Dit jaar heeft Nederland 63,9 procent van het bnp aan schulden uitstaan. Dat zal in 2012 oplopen tot 64 procent. Slechts vier andere eurolanden doen het beter.

Doelstelling

Eurocommissaris Olie Rehn (Monetair Zaken) spoorde landen die onder zware druk van de markten staan, aan om door te gaan met het halen van fiscale doelstelling en ''eventueel aanvullende maatregelen te treffen''.

Hoofdonderzoeker Marco Buti stelt in het rapport dat ondanks de verwachte groei van het bnp en het terugtrekken van tijdelijke steunmaatregelen de schulden de komende jaren naar verwachting in de meeste gevallen nog zal toenemen. ''Het onderwerp is zeker nog niet voorbij'', aldus de onderzoeker die aangaf dat dit mogelijk wel het hoogste punt zal zijn.