AMSTERDAM - De hoogte van het salaris is voor werknemers niet het belangrijkst. Met respect behandeld worden en de balans tussen werk en privé spelen een grotere rol in de werknemerstevredenheid.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1800 Nederlandse werknemers door onderzoeksbureau Mercer.

Het salaris staat op plek zeven in een top tien van factoren die de werknemerstevredenheid beïnvloeden. De helft van de ondervraagden gaf aan dit een belangrijke factor te vinden.

Respect op de werkvloer en de werk-privébalans staan op plek één en twee met respectievelijk 72 en 64 procent van de ondervraagden die deze factoren belangrijk vinden.

Mannen

Mannen blijken het salaris belangrijker te vinden dan vrouwen. Van de mannelijke ondervraagden vindt 52 procent wat er op het loonstrookje staat van groot belang, tegenover 42 procent van hun vrouwelijke collega's.

De seksen zitten dichter op elkaar wat betreft tevredenheid over het salaris. 47 procent van de vrouwen tegenover 44 procent van de mannen zegt blij te zijn met wat aan het einde van de maand wordt bijgeschreven de rekening. Gemiddeld is 45 procent van de Nederlandse werknemer hier content mee.