BRUSSEL - Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben woensdag op hoofdlijnen een akkoord bereikt over strengere sancties voor eurolanden die zich niet aan de begrotingsregels houden.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann, die namens het parlement de onderhandelingen voert, heeft dat woensdag gezegd.

De besprekingen hebben maanden vastgezeten, vooral doordat Frankrijk dwarslag. Wortmann verwacht dat het Europarlement nog deze maand over de nieuwe wetgeving kan stemmen. Ze spreekt van ''heel goed nieuws'' en ''een kleine revolutie''.

De EU-lidstaten werden het eerder al eens over een strenger sanctiepakket, maar het Europarlement vond dat niet ver genoeg gaan.

Strafprocedure

Het wilde dat de Europese Commissie een strafprocedure in gang kan zetten op het moment dat een euroland in de fout dreigt te gaan, bijvoorbeeld doordat het zijn staatsschuld te veel laat oplopen of doordat het een onverstandig economisch beleid voert. De lidstaten zouden die procedure alleen bij meerderheid van stemmen kunnen terugdraaien.

Vooral Frankrijk voelde er niets voor de Europese Commissie meer macht te geven, maar het Europarlement hield voet bij stuk. Het weigerde in juli over de nieuwe wetgeving te stemmen. Tijdens onderhandelingen achter gesloten deuren met de lidstaten is Frankrijk nu ''door de bocht gegaan'', aldus Wortmann.

Definitief

Het akkoord is nog niet helemaal definitief, maar Wortmann verwacht dat de komende dagen de laatste puntjes op de i gezet kunnen worden. Het Europees Parlement zal dan waarschijnlijk in de laatste week van september de nieuwe regels kunnen goedkeuren.

Het sanctiepakket moet voorkomen dat eurolanden in de toekomst opnieuw in een schuldencrisis belanden, zoals eerder met Griekenland, Ierland en Portugal gebeurde. Deze landen moesten door de andere eurolanden met vele tientallen miljarden euro's gesteund worden.

Nieuwe pakket

Wortmann gaat ervan uit dat het akkoord over het nieuwe pakket bijdraagt aan het herstel van de rust op de financiële markten.

Verder zei premier Mark Rutte woensdag dat het kabinet een eurocommissaris en een Europees begrotingsorgaan wil, om in de toekomst debacles zoals met Griekenland te voorkomen.