UTRECHT - De vakcentrales CNV, FNV en MHP willen dat het kabinet werk maakt van fatsoenlijke toegang tot een bedrijfsarts voor alle werkenden.

Dat staat in een gezamenlijke brief die zij woensdag naar staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hebben gestuurd.

De vakcentrales CNV, FNV en MHP willen dat het kabinet werk maakt van een fatsoenlijke toegang tot een bedrijfsarts voor alle werkenden. Dat staat in een gezamenlijke brief, die zij woensdag naar staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hebben gestuurd.

Ruim 2 maanden geleden bleek uit onderzoek van het ministerie zelf dat circa een op de vijf werknemers niet op eigen houtje naar de bedrijfsarts kan stappen bij bijvoorbeeld beginnende klachten. Pas als daadwerkelijk sprake is van verzuim, komt op initiatief van de werkgever de arboarts in actie.

Veranderen

Dat moet veranderen, stellen de bonden. ''We moeten allemaal langer aan het werk blijven. dan is toegankelijke arbozorg nodig'', aldus CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen.

Hij vindt dat te veel werkgevers niet willen investeren in goede en toegankelijke bedrijfsgezondheidszorg die gericht is op preventie.