DEN HAAG - Telecomtoezichthouder OPTA onderzoekt of het bedrijf DigiNotar juist heeft gehandeld bij de uitgifte van gekwalificeerde certificaten. Dat zei een woordvoerster van de OPTA woensdag.

De toezichthouder heeft besloten tot het onderzoek wegens de problemen die zijn ontstaan bij Diginotar bij de uitgifte van SSL-certificaten. Deze zijn bedoeld om de identiteit van een website te waarborgen.

Bij gekwalificeerde certificaten gaat het om de uitgifte van een elektronische handtekening die een garantie afgeeft over de identiteit van de gebruiker. De OPTA houdt daar toezicht op. De waakhond wilde verder geen mededelingen doen over het onderzoek.

Dwangsom

De toezichthouder wil nu weten of Diginotar, het bedrijf dat de betrouwbaarheid van overheidssites zou moeten garanderen, goed heeft gehandeld bij de uitgifte van deze certificaten. ''Als dat niet zo is, kunnen zij een last onder dwangsom krijgen en in het ergste geval volgt een verbod op de uitgifte van de certificaten’’, zei de woordvoerster.

Het Agentschap Telecom liet weten niet belast te zijn met het toezicht op de veiligheid van certificaten.

Verder bleek woensdag dat Nederlandse ondernemingen die exportdocumenten moeten aanvragen bij de Kamer van Koophandel nog afhankelijk zijn van de beveiligingscertificaten van het gekraakte it-bedrijf Diginotar.