GRONINGEN - Bedrijven in de noordelijke provincies betalen veel meer aan administratieve lasten dan elders

Terwijl in Nederland gemiddeld 3,6 procent van het verdiende geld opgaat aan regeldruk van overheden, is dat in het Noorden bijna 5 procent, zegt woensdag Gjalt de Jong, econoom aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Jong deed onderzoek onder ruim 2300 bedrijven uit alle sectoren in Noord-Nederland. ''Regeldruk is een serieus probleem voor het Noorden. Het belet kleine en middelgrote bedrijven uit te groeien tot de grotere bedrijven die de regio zo hard nodig heeft'', concludeert hij.

De noordelijke overheden zouden hun wet- en regelgeving onmiddellijk moeten bevriezen en op zoek moeten gaan naar manieren om de regeldruk ingrijpend te verminderen, aldus de econoom.

MKB

Met name middelgrote bedrijven (6 tot 20 medewerkers) ondervinden hinder van de wet- en regelgeving, zo blijkt uit het onderzoek.

De Jong vindt dit zorgwekkend, omdat het MKB 80 procent uitmaakt van het bedrijfsleven in Groningen, Drenthe en Friesland. ''Het Noorden heeft een serieus probleem, waar we snel iets aan moeten doen.''