AMSTERDAM -  Het Duitse constitutionele Hof heeft bepaald dat het Duitse parlement niet onrechtmatig akkoord is gegaan met financiële steun aan eurolanden in nood.

Het wees de klachten af waarmee de klagers beoogden dat de hulp van de regering aan in eerste instantie Griekenland in strijd met de grondwet zou worden verklaard.

Door het besluit komt de Duitse steun aan de acties niet in gevaar. De rechter bepaalde echter wel dat er voortaan voor iedere deel van de noodhulp apart toestemming moet worden gevraagd aan het parlement.

Zonder het Duitse aandeel, goed voor een kwart van het noodfonds, zijn de steunoperaties praktisch niet meer mogelijk.

Eurosceptici

De zaak was aangespannen door een groep vooraanstaande Duitse eurosceptici. Zij betogen dat de noodhulp juridisch niet door de beugel kan. Ze beroepen zich onder meer op het Europees Verdrag, waarin staat dat de lidstaten elkaars schulden niet mogen overnemen. Bovendien zou het Duitse parlement worden verzwakt door de dure steunoperaties.

Door de kosten kan de volksvertegenwoordiging niet serieus meer een begroting opstellen, betoogden de klagers.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in een reactie tijdens een parlementair debat over de begroting dat het hof haar beleid heeft bekrachtigd. Het hof eist volgens Merkel onomwonden ''verantwoordelijkheid, solidariteit, openheid, een open manier van handelen, natuurlijk met instemming van het parlement. Dat is precies wat we hebben gedaan.''

Merkel zei dat de Duitse regering het tot haar prioriteiten rekent Europa uit de crisis te halen. ''Duitsland is de locomotief van de groei in de Europese Unie. De economische successen van Duitsland kunnen niet voortduren als die elders in Europa uitblijven. De toekomst van Duitsland is niet los te maken van die van Europa.''

Brussel

De Europese Commissie heeft tevreden gereageerd op de uitspraak van het Duitse Hof. Het beleid van de EU om de schuldencrisis te lijf te gaan, kan worden voortgezet, constateerde de woordvoerster van commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Zij ziet geen problemen in de bepaling van het hof dat het Duits parlement meer betrokken moet worden bij toekomstige hulp. ''We hebben alle vertrouwen in de Duitse instellingen.''