AMSTERDAM - Een net afgestuurde onderzoekster is erin geslaagd de draadloze capaciteit van apparaten, zoals mobiele telefoons, te verdubbelen. Dit scheelt extra zendmasten.

Melissa Duarte van de Rice University in de Verenigde Staten ontwikkelde een systeem dat apparaten over een draadloos netwerk op dezelfde frequentie laat zenden en ontvangen. Hiervoor waren eerst twee verschillende frequenties nodig.

Het systeem betekent dat de draadloze capaciteit van bijvoorbeeld smartphones verdubbeld wordt. Het idee voor een dergelijk systeem bestond al langer, maar Duarte is erin geslaagd de capaciteit te verdubbelen zonder extra hardware aan apparaten toe te voegen.

Ashutosh Sabharwal, professor aan de Rice University, meldt tegenover de website PhysOrg dat het onderzoek van Duarte nu volop aandacht van bijna elk telecombedrijf krijgt. Volgens Sabharwal zal het dan ook slechts enkele jaren duren voordat draadloze mobiele snelheidsstandaarden van 4.5G tot 5G de standaard worden. Op dit moment is 3G de standaard.