Vergeet de kletspraatjes bij het koffiezetapparaat over voetbal. Vergeet de rookpauze en het doelloos surfen op internet in de baas zijn tijd. Er is nu maar één ding dat de productiviteit van de beroepsbevolking in gevaar brengt: Wordfeud.

Scrabbelen op je smartphone tot je eelt op je wijsvinger hebt, en je echt al je tegenstanders digitaal om de oren hebt geslagen met je monsterscores.

Steeds meer mensen zijn inmiddels verslaafd aan de Wordfeud-app. Of is het je niet opgevallen dat die ene collega constant met zijn neus zo ongeveer in zijn smartphone zit, en zachtjes hardop piekert: ‘qua, quasi, quilt, quiz’?

Complete afdelingen zijn inmiddels in een verbale onderlinge concurrentieslag verwikkeld in een poging elkaar de verbale loef af te steken.

Slimme smartphone

Het heeft iets nostalgisch: stoeien met drie keer de woordwaarde, je suf piekeren waar je in hemelsnaam met die ene Q of Y naartoe moet of listig gebruik maken van de letters van je tegenstander.

Anno 2011 doen we dat echter niet met dat ouderwetse scrabblebord aan de eettafel met een houten letterplankje, maar gewoon: altijd en overal met die slimme Wordfeud-app op onze smartphone.

Altijd en overal

In de trein, bij de tramhalte, even snel op het toilet en ’s avonds in bed - tot in de late uurtjes - breken we massaal onze hersens over het optimaal profiteren van die soms onmogelijke letters die je soms worden toebedeeld. Maar niet alleen dan: ook onder werktijd wordt er naar hartenlust en al dan niet openlijk of stiekem gewordfeud (dubbele letterwaarde!).

Met het handige chatprogrammaatje kun je je tegenstander voor rotte vis uitmaken omdat die nét zijn letters neerlegt op die briljante plek die jij in gedachten had.

Omgekeerd is er voor een beetje fanatieke speler natuurlijk niets leukers dan die zojuist behaalde monsterscore nog even fijntjes in te wrijven bij je argeloze tegenspeler…

Sterk in je schoenen

Wordfeud is zonder meer verslavend. Je wilt natuurlijk absoluut niet onder doen voor je tegenstander.

En ook al heb je in principe 72 uur om te reageren voor je volgende zet: je moet wel heel sterk in je schoenen staan wil je niet meteen een meesterlijke zet terug doen als die ander (eerlijk is eerlijk) een best mooi woord heeft neergelegd.

Maar aangezien je met heel veel medeverslaafden tegelijkertijd een potje kunt scrabbelen, gaat er ongemerkt toch heel veel tijd in zitten.

Bruut afkicken

Er is natuurlijk maar één manier om rigoureus met deze stiekeme tijdvreter te stoppen. Maar zoals met alle ‘verslavingen’ valt afkicken nog niet mee. Er zijn in ieder geval maar weinig dapperen onder mijn Wordfreundjes en -freundinnetjes die het durven om ‘cold turkey’ af te kicken en de app simpelweg te verwijderen.

Maar net zoals met alle andere hypes denk ik dat ook deze wel binnenkort zal overwaaien en dat de Nederlandse economie echt niet in gevaar zal komen. Dus ga ook ik nu braaf en met een gerust hart aan het werk. Na dit potje. Echt.

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen via @ilse_de_boer