AMSTERDAM - Als de Duitsers ervoor zouden kiezen de euro de rug toe te keren, zou dit iedere inwoner van het land het eerste jaar zo’n 8000 euro kosten. Dat stellen economen van de Zwitserse zakenbank UBS dinsdag in het rapport ‘Euro break-up – the consequences’.

Dit zou neerkomen op zo’n 20 tot 25 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Als een zwakkere lidstaat de euro de rug toekeert, kan het verlies zelfs oplopen tot 50 procent van het bbp.

Het overeind houden van Griekenland, Ierland en Portugal bij een complete ‘default’ zou de Duitsers daarentegen ‘slechts’ 1000 euro per persoon kosten.

Wijziging

“In de huidige structuur en met de huidige leden, werkt de euro niet”, concludeert UBS. “Dat betekent dat óf de structuur óf het lidmaatschap van de euro gewijzigd zal moeten worden.”

Hoewel opbreken van de euro eigenlijk onmogelijk is, gaat UBS toch in op het rampscenario dat daaruit zou volgen. Naast de enorme kosten, de ineenstorting van de bankensector en de internationale handel, vreest de bank in dat geval voor het uitbreken van een oorlog.

De meest voor de hand liggende oplossing voor de huidige crisis is volgens de UBS-economen een vorm van fiscale confederatie.