AMSTERDAM – Griekenland krijgt niet het laatste deel van de eerste noodlening als het voortgangsrapport van de ‘trojka’ negatief is. Dit verklaart de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zo meldt persbureau Reuters dinsdag.

Vorige week begon een groep inspecteurs van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) aan een controle van de Griekse overheidsfinanciën.

Afgelopen vrijdag braken zij de missie af zonder met een rapport naar buiten te komen. Er zou onenigheid zijn tussen de inspecteurs en Griekse overheidsfunctionarissen.

Het Griekse begrotingstekort kwam uit op 8,8 procent, terwijl de regering een tekort van 7,4 procent verwachtte. Volgens de Grieken werd de tegenvaller veroorzaakt door de economische recessie in het land. Volgens de inspecteurs van het ‘trojka’ verklaart dit maar voor een klein deel het tekort.

Nieuwe tranche

Griekenland moet het begrotingstekort verlagen om in aanmerking te komen voor een nieuwe tranche van de financiële hulp.

Ondanks de financiële problemen kon Griekenland dinsdag 1,3 miljard euro lenen op de financiële markten. Over 6 maanden moet het land deze leningen weer terugbetalen.

Nederland

De rente op de leningen bedraagt 4,80 procent. Dit is iets minder dan de 4,85 procent die Athene vorige maand moest bieden toen het met vergelijkbare leningen de boer op ging.

Ter vergelijking, de Nederlandse overheid betaalde onlangs ruim 0,5 procent rente op leningen die februari volgend jaar worden afgelost.

Zie ook: dossier eurocrisis