AMSTERDAM - De startup Greplin maakt het zoeken naar specifieke persoonlijke informatie een stuk eenvoudiger. De onlangs gelanceerde iPhone-applicatie maakt het mogelijk naar online data te zoeken op één plek.

Het bijhouden en opzoeken van online persoonlijke gegevens kan een chaos zijn. De nu twintigjarige Daniel Gross ervoer dit toen hij het adres van een feest niet meer wist. Het adres was 'ergens' op allerlei plekken te vinden zoals Facebook, e-mail en Google Calendar, maar een snelle zoekfunctie tussen al deze data was er nog niet.

Greplin maakt het mogelijk met de iPhone een zoekterm in te tikken, zoals 'party' en toont meteen relevante informatie die de gebruiker op dat moment zou willen weten, zoals telefoonnummers uit e-mails en locaties uit Facebook-berichten.

Suggesties

De app maakt het ook mogelijk suggesties te tonen op basis van de locatie van de gebruiker, zodat het zoeken soms zelfs overgeslagen kan worden. Wanneer de gebruiker aan de hand van bijvoorbeeld Google Calendar in de buurt is van een afspraak, toont Greplin automatisch het Linkedin-profiel van deze persoon.

Gross kreeg in de opstartfase van zijn bedrijf steun van een oud Google-werknemer, die de zoekmachinegigant verliet voor Greplin. Ook de CTO van Facebook, tevens investeerder in de startup, codeerde enkele delen van de app voor de jonge ondernemer. Greplin haalde 4,7 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) aan investeringen binnen.