DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager is optimistisch dat er een akkoord komt over mogelijke onderpanden op noodleningen aan Griekenland. Hij liet dat dinsdag merken in het Radio 1 Journaal, vlak voor vertrek naar Berlijn, waar hij spreekt met zijn Duitse en Finse collega.

De Jager reageerde op EU-president Herman van Rompuy, die maandag had gezegd dat een akkoord over de onderpanden nabij is. ''Dat zou goed kunnen’’, zei De Jager. ''We maken wel vorderingen, er zijn een paar stappen vooruit gezet.’’

De Finnen sloten onlangs een akkoord met de Grieken over een onderpand in cash, in ruil voor deelname aan nieuwe hulp voor Griekenland. Die overeenkomst stuitte op veel weerstand bij andere eurolanden, die de deal nog moeten goedkeuren.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben geëist dat de afspraak van tafel gaat, of voor alle landen geldt die bijdragen aan de noodkredieten voor Griekenland. Daarmee zou het hulpplan echter op losse schroeven komen te staan.

Politiek gekonkel

De Jager spreekt in Berlijn met de Finse minister van Financiën, Jutta Urpilainen, en met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble.

Er wordt verder gesproken over maatregelen om toekomstig schendingen van budgetregels te voorkomen. Volgens De Jager zitten Nederland, Duitsland en Finland op één lijn hierover.  

Zij vinden alle drie dat sancties op overschrijdingen van de euroregels automatisch moeten ingaan. ''Zonder politiek gekonkel. Als een land zich niet aan de afspraken houdt, moeten boetes volgen en niet een politiek proces'', aldus de CDA-minister in het Radio 1 Journaal.