LONDEN - Het terugdringen van schulden is de enige methode om de economische problemen in de eurozone te bestrijden.

Dat stelt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een artikel dat maandag op de website van de Britse krant Financial Times werd gepubliceerd.

''Het is een onweerlegbaar feit dat excessieve overheidsuitgaven tot onhoudbare schulden en tekorten hebben geleid, die onze welvaart bedreigen'', aldus Schäuble.

''Als we daar nog meer schulden opstapelen dan hinderen we de groei op lange termijn in plaats van dat we hem stimuleren.''

Duitsland

IMF-topvrouw Christine Lagarde riep onder meer Duitsland dit weekeinde nog op rustig aan te doen met de sanering van de overheidsfinanciën. Volgens haar is het op dit moment van groter belang om de terugvallende economische groei aan te jagen.

''Westerse overheden met hoge schulden en tekorten moeten in hun uitgaven snijden, hun inkomsten verhogen en de structurele hindernissen in hun economieën verwijderen'', stelde Schäuble echter.

''Dat is de enige weg naar duurzame groei, in plaats van een economische teruggang op lange termijn.''

Euro-obligaties

Verdere Europese integratie, bijvoorbeeld via de uitgifte van euro-obligaties, lost de schuldencrisis volgens Schäuble niet op.

''Daarmee worden niet alleen slechts de meest oppervlakkige symptomen van de crisis bestreden, maar het kan de crisis op middellange termijn ook verergeren omdat prikkels voor zwakkere landen om de broodnodige hervormingen door te voeren verdwijnen.''

G20

De minister wijst er verder op dat de G20, het overlegorgaan van 's werelds belangrijkste economieën, aan kracht lijkt te verliezen. Hij roept landen daarom op zelf actie te ondernemen, als dat in internationaal overleg niet lukt.

Zo zou een belasting op financiële transacties volgens hem door een groep ''belangrijke pioniers'' alvast kunnen worden ingevoerd.