FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 13,31 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht, een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande week. Dat maakte de centrale bank maandag bekend.

Het bedrag was veel hoger dan verwacht; economen rekenden gemiddeld op 7 miljard euro. Algemeen wordt aangenomen dat de ECB afgelopen week vooral Italiaans staatspapier heeft opgekocht om de uitgifte van nieuwe leningen te ondersteunen.

Het opkoopprogramma van de ECB werd vorig jaar opgetuigd en werd vorige maand, na een pauze van 19 weken, weer opgestart. De ECB heeft nu voor in totaal 129 miljard euro aan obligaties van eurolanden op de balans.

Rente

Ondanks de steunaankopen, klom de rente op tienjarige Italiaanse leningen maandag naar bijna 5,43 procent, het hoogste niveau in bijna een maand tijd. Obligatiehandelaren twijfelen over de vraag of Italië in staat is noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

Aankomend ECB-president Mario Draghi waarschuwde maandag dat de steunaankopen voor de obligatiemarkten van de centrale bank tijdelijk zijn. Ze ontslaan overheden niet van de plicht om hun financiën op orde te brengen.