AMSTERDAM - Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso is niet bang dat Europa zal afglijden naar een recessie. Dat schrijft Elsevier.

Barroso geeft toe dat de economische groei in Europa tegenvalt, maar vindt de Europese Unie (EU) en de euro 'sterk en weerbaar'. Over een mogelijke recessie zegt hij daar niet op te anticiperen.

'De laatste voorspellingen van de Europese Commissie laten zien dat de economie zal groeien. Die groei zal klein zijn,' aldus de voorzitter. Volgens hem doet de Europese Unie er alles aan om 'onderliggende problemen' aan te pakken. De Commissie wil het internationale monetaire systeem versterken en financieel toezicht verbeteren.

Barroso heeft er vertrouwen in dat Griekenland aan de eisen voor het tweede hulppakket zal voldoen. Uit een onderzoek van een onafhankelijke commissie bleek vorige week dat de Griekse regering de afgesproken doelen voor bezuinigingen dit jaar niet zal halen. Volgens Barroso is het te vroeg om nu al uitspraken te doen over het behalen van doelen door de Grieken.

S&P

Barroso reageert met zijn boodschap over economische groei op de verwachting van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Het bureau stelde de groeiverwachting voor dit jaar bij van 1,9 naar 1,7 procent.