AMSTERDAM - Arme leerlingen in Mexico hebben weer een zorg minder. Het project See Better to Learn Better verschaft gratis brillen aan hen die dat nodig hebben.

Het project, bedacht door de Zwitserse ontwerper Yves Béhar, is een samenwerking tussen zijn designbedrijf, een Mexicaanse non-profit organisatie, het bedrijf Augen Optics en de Mexicaanse overheid.

See Better to Learn Better laat kinderen de kleur, het ontwerp en de grootte van de bril zelf kiezen. Het project regelt zelf de oogtest voor de kinderen. De bril, de oogtest en het transport kosten nog geen tien dollar per persoon voor de organisatie.

Mexico

Geschat wordt dat een half miljoen Mexicaanse kinderen per jaar een bril nodig hebben. Velen van hen kunnen dat echter niet betalen, waardoor zij achter raken op school. Op sommige scholen heeft zeventig procent van de leerlingen een bril nodig, zonder dat ze er één dragen.

Het project heeft, sinds de start vorig jaar, inmiddels aan 358,000 kinderen een bril gegeven.

Award

See Better to Learn Better is onlangs in de prijzen gevallen. Yves Béhar ontving de Deense INDEX-award, een prijs van honderdduizend dollar. De ontwerper is van plan het geld te gebruiken om het project ook elders in de wereld te starten, zoals in Indonesië.

Béhar won de prijs al eerder in 2007 met het One Laptop Per Child-project. OLPC ontwikkelde goedkope laptops voor kinderen in ontwikkelingslanden, die nog geen honderd dollar kostten.