Naar mijn mening gaat ondernemen en verantwoordelijkheid/ethiek niet samen. 'Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt' klinkt leuk, maar in de praktijk kiest een ondernemer toch voor Shell Verantwoord Ondernemen.

Shell kreeg afgelopen week flink wat kritiek omdat ze niet uit eigen beweging wil stoppen met het produceren van 13.000 vaten Syrische olie. Op het moment dat er een internationaal embargo zou worden ingesteld, dan zou hier wel “loyaal” gehoor aan worden gegeven. Maar Shell wil geen politiek statement maken.

Het is logisch dat Shell niet uit eigen beweging stopt met produceren van olie. Als ze dit in Syrië zouden doen, dan zou er nog een rijtje met landen moeten volgen waar ook niet alles in de haak is qua mensenrechten e.d. Maar het is wel makkelijk om je te verschuilen achter de holle frase: “we willen geen politiek statement maken”.

Waarheid

Naar mijn mening kan Shell beter zeggen dat ze gewoon zo veel mogelijk geld willen blijven verdienen om hun aandeelhouders tevreden te houden en dat het in deze strategie niet past om te stoppen met het produceren van olie. Dit is natuurlijk niet politiek correct, maar wel de waarheid.

Mijn partner heeft een tijdje met zichzelf in de clinch gelegen omdat hij altijd voor ogen had dat hij op een bepaald moment in zijn leven waterputten zou gaan slaan in India. Super idealistisch, maar het komt er (nu nog) niet van. Er moet immers brood op de plank komen en dat lukt niet als je putten aan het slaan bent in India.

Esthetisch ondernemen

Is er überhaupt ruimte voor ethische overwegingen als je onderneemt? Je kan uiteraard over je bedrijf zeggen dat je ”Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt”, maar wat houdt dit eigenlijk in? Met Crusj ben ik lid geworden van MVO Nederland. Staat hartstikke leuk, maar ik heb niet het gevoel dat ik daadwerkelijk iets bijdraag aan het verbeteren van de maatschappij.

Als je echt verantwoord bezig wilt zijn, dan moet niet het floreren van je onderneming, ofwel geld verdienen, op de eerste plaats staan. Nee, dan moet je kiezen voor je idealen en hiervoor altijd gaan. Ook als dit schade berokkent aan je onderneming.


Naar mijn mening gaat ondernemen en verantwoordelijkheid/ethiek niet samen. (Bijna) elke ondernemer kiest uiteindelijk voor brood op de plank en voor steeds dikker wordend beleg. Je kiest dus voor Shell Verantwoord Ondernemen, hoe idealistisch je ook bent begonnen.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een reisorganisatie voor singles, en happzy, de onafhankelijk selectie van restaurants in 165 Europese steden (bijna live).