DEN HAAG - Bezoekers van honderden overheidssites hebben momenteel niet de zekerheid dat ze daadwerkelijk op de goede website zitten. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei vrijdagnacht na spoedberaad dat de betrouwbaarheid van een groot aantal overheidssites niet te garanderen is.

Dit komt omdat er elektronisch is ingebroken bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor websites. Door de inbraak door hackers zijn er frauduleuze certificaten in omloop. Onder meer DigiD en de Belastingdienst maken gebruik van de certificaten van DigiNotar.

De overheidssites worden niet uit de lucht gehaald omdat het internetverkeer dan te veel gestoord zou worden. De komende dagen krijgen bezoekers van de sites mogelijk een melding over de onbetrouwbaarheid ervan. Donner adviseert hen goed op te letten bij hun bezoek aan een website van de overheid.

Bedrijfsleven

Donner wil zo snel mogelijk andere certificaten voor de sites. Hij kondigde aan dat het beheer van alle certificaten van DigiNotar wordt overgenomen. De minister heeft overleg gehad met werkgeversorganisatie VNO-NCW omdat de ict-problemen ook het bedrijfsleven kunnen raken.

Donner ging verder niet in op het mogelijke misbruik van de certificaten. Onlangs bleek dat er in Iran ten onrechte veiligheidscertificaten van DigiNotar zijn uitgegeven. Hiermee zou Iran gegevens hebben afgetapt van nietsvermoedende internetgebruikers.

Tweede Kamer

De afgelopen dagen waren er in de Tweede Kamer al grote zorgen over de betrouwbaarheid van overheidssites in ons land. Kamerleden vroegen zich af of sites als die van DigiD of de Belastingdienst nog wel te gebruiken waren. De komende tijd moet volgens Donner blijken welke sites precies gebruikmaakten van certificaten van DigiNotar.

Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen willen mensen nu vooral weten of er informatie van hen in verkeerde handen is gekomen. Ze vraagt zich ook af of het verstandig is dat zulke cruciale overheidsdiensten gebruikmaken van certificaten van een partij. De SP wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie.