SAO PAULO - De groei van de Braziliaanse economie is in het afgelopen kwartaal teruggevallen. Dat blijkt uit vrijdag bekendgemaakte cijfers van het Braziliaanse statistiekbureau.

De grootste economie van Latijns-Amerika groeide in het tweede kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 1,2 procent op kwartaalbasis. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010 bedroeg de groei 3,1 procent, tegen een groei van 4,2 procent op jaarbasis in het eerste kwartaal.

Verslechtering

De centrale bank van Brazilië verraste de financiële markten vorige week door de rente, ondanks de hoge inflatie van circa 7 procent, met een half procentpunt te verlagen tot 12 procent. De bank wees daarbij op de ''aanzienlijke verslechtering'' van de vooruitzichten voor de internationale economie.

De verwachting voor de economische groei in 2011 werd vrijdag verlaagd tot 4 procent, zo liet minister van Financiën Guido Mantega weten. Eerder werd nog uitgegaan van 5 procent. De lagere groei komt volgens Mantega onder meer door maatregelen die vorig jaar werden genomen om oververhitting van de Braziliaanse economie te voorkomen.