HELSINKI - Finland houdt vast aan de eis dat er een onderpand moet zijn voor een noodlening aan Griekenland. Dat heeft de Finse minister van Financiën, Jutta Urpilainen, vrijdag gezegd na een bijeenkomst met een parlementcommissie.

Zij heeft dinsdag een gesprek met minister Jan Kees de Jager van Financiën en diens Duitse collega Wolfgang Schäuble, die het niet eens zijn met de eis van het onderpand.

De parlementscommissie gaf de minister te verstaan dat er een onderpand moet komen, maar dat er te praten valt over wat voor onderpand.

Portugal

Voor wat betreft Portugal en Ierland hebben de EU-lidstaten vrijdag het licht op groen gezet voor nieuwe financiële steun.

Ierland kan daardoor 7,5 miljard euro tegemoetzien en Portugal 11,5 miljard. Een missie van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam eerder tot de conclusie dat beide landen voldoen aan de voorwaarden voor de nieuwe tranche.

EU en IMF hebben Ierland in totaal 67,5 miljard aan noodleningen toegezegd. Voor Portugal gaat het om 78 miljard. De bedragen komen in etappes beschikbaar.