AMSTERDAM – Het van oorsprong Nederlandse modemerk Mexx wordt verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gores Group voor 85 miljoen dollar (59,5 miljoen euro). Dit maakt het moederbedrijf van Mexx, Liz Claiborne, vrijdag bekend.

In mei 2001 betaalde Liz Claiborne nog 264 miljoen dollar (185 miljoen euro) voor Mexx. Gores krijgt een aandeel van 81,25 procent in Mexx. Liz Claiborne behoudt een aandeel van 18,75 procent. Mexx-topman Thomas Grote blijft aan bij het bedrijf.

In juli van dit jaar zette het moederbedrijf Mexx in de verkoop. Het modemarkt is al jaren verliesmakend. Bovendien is Liz Claiborne bezig meerdere merken af te stoten om de schuldpositie te verbeteren.

Gores Group is volgens William Comb, topman van Liz Claiborne, een uitstekende partner. Gores zou veel ervaring hebben met de herstructurering van kledingmerken.

Op de rails

Topman Grote zei in april dit jaar in een interview met NUzakelijk.nl dat hij juist de tijd kreeg van Liz Claiborne om Mexx weer op de rails te krijgen. Hij verwachtte toen dat in 2012 Mexx weer break-even gaat draaien.

Bij Mexx werken wereldwijd zo'n 3500 mensen en het bedrijf maakt jaarlijks een omzet van 730 miljoen dollar (511 miljoen euro).