AMSTERDAM – Ikea België stunt opnieuw met de prijzen van het eten en tart hiermee voor een tweede keer Belgische voedselorganisaties. De Zweedse woonketen biedt vanaf vrijdag een kilo mosselen aan voor 5 euro.

Dit melden Belgische media vrijdag. Horeca Vlaanderen en de Belgische Boerenbond zijn niet te spreken over de actie. In april kreeg Ikea het ook al aan de stok met beide organisaties. Toen verkocht de meubelreus een biefstuk met patat voor 2,50 euro.

Een woordvoerster van Ikea geeft toe dat de mosselen voor een “heel kleine winstmarge” worden verkocht, maar dit is mogelijk doordat de woonketen veel tegelijk bestelde en zo een forse korting kreeg.

Volgens de Boerenbond is het stunten met de prijzen van voedsel onacceptabel “Hier gaat het om een visserijproduct dat niet van onze boeren komt, maar onze verontwaardiging blijft even groot”, aldus een woordvoerder tegenover de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Concurrentievervalsing

Horeca Vlaanderen spreekt van concurrentievervalsing. Ikea zou onder de marktprijs gaan zitten en rekent niet alle kosten mee. Beide organisaties zijn van plan om naar de rechter te gaan, hoewel Ikea dat met vertrouwen tegemoet gaat.

Een verbod op de eerdere actie met biefstuk en patat werd afgewezen door een rechter. De organisaties reageerden toen door gratis meubels uit te delen bij Ikea-vestigingen.