AMSTERDAM - De Winkeltijdenwet die op 1 januari is ingegaan leidt tot onnodige rechtszaken over de koopzondag. Dat stelt Detailhandel Nederland donderdag in een reactie op een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over koopzondagen in het Gelderse Rheden.

De gemeente Rheden staat op basis van de toerismebepaling 52 koopzondagen per jaar toe. De Stichting Tegen Verruiming en een aantal winkeliers zijn tegen dat besluit en stapten naar de rechter. Het CBb bepaalde donderdag dat de gemeente de koopzondagen terecht toestaat.

Detailhandel Nederland noemt het 'verwarrend' rechtszaken te voeren over de vraag of er toerisme is in een gemeente. "Toerisme heeft niets te maken met koopzondagen. Het gaat om de wenselijkheid ervan."

Lokaal

Detailhandel Nederland wil dat gemeenten en winkeliers samen beslissen hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn. "Dat kunnen er nul zijn, maar ook bijvoorbeeld twaalf of 52. Het is een beslissing die op lokaal niveau moet worden genomen."

Volgens de Winkeltijdenwet mogen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben. Alleen als ze aantonen dat er sprake is van toerisme mogen de winkels elke zondag hun deuren openen.