GORINCHEM - De particuliere beveiliging is de afgelopen 10 jaar stevig in opmars. Met de aanslagen in New York in 2001 heeft dat echter weinig te maken. De toename komt vooral door de terugtredende overheid en marktwerking.

De sector is het afgelopen decennium hard gegroeid, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VPB. De totale omzet liep op van ruim 1 miljard euro in 2002 naar krap 1,5 miljard in 2010.

Het aantal beveiligers dat in de branche werkzaam is, nam in die periode toe van 25.720 naar 31.545.

Bedrijventerreinen zijn een goed voorbeeld van een plek waar de marktwerking heeft toegeslagen, lichtte een woordvoerder van VPB toe. Vroeger waren het politieagenten die daar surveilleerden, maar nu zie je daar bijna alleen nog maar particuliere beveiligers.

Uitzondering

Luchthavens vormen de grote uitzondering: daar had 9/11 wel een direct duidelijk effect op de beveiliging. De aanslagen op de Twin Towers leidden wereldwijd tot scherpere veiligheidseisen in de luchtvaart.

Alleen al op Schiphol is het aantal beveiligers sindsdien toegenomen met ongeveer 1000 personen, meldde een woordvoerder.

Stuwend effect

Toch heeft 11 september wel een stuwend effect gehad op de beveiligingsbranche, zei een woordvoerder van g4s, een van de grootste beveiligingsbedrijven van Nederland. Net als de terreuraanslagen die later volgden in Londen en Madrid.

Dat komt vooral doordat mensen anders zijn gaan kijken naar het fenomeen veiligheid. ''Voor de aanslagen stond terreur verder van ons af. Daarna is iedereen ervan doordrongen dat het hier ook kan gebeuren.''

Zo hadden mensen voor de aanslagen grotere moeite met de inbreuk op onze privacy door bijvoorbeeld camera's in de openbare ruimte. ''Daar hoor je nu niemand meer over. Twintig jaar geleden vroegen we ons nog af of we dat überhaupt wilden. Nu zien mensen dat als een voldongen feit.''