BERLIJN - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil dat er een nieuw EU-verdrag komt waarin meer bevoegdheden op financieel-economisch gebied aan de Europese instanties worden overgedragen.

Dit heeft Schäuble volgens de Duitse krant Bild vrijdag gezegd tijdens een vergadering met het bestuur van de parlementsfractie van zijn partij CDU/CSU.

Volgens deelnemers aan de vergadering wil de minister dat de 17 eurolanden nauwer gaan samenwerken dan de overige tien EU-lidstaten.

Langetermijnoplossing

Schäuble zou volgens een medewerker een nieuw verdrag zien als een langetermijnoplossing voor de problemen rond de euro, en niet direct als een uitweg uit de huidige schuldencrisis. ''Hij is overtuigd van de noodzaak van meer fiscale integratie, vooral als meer gezamenlijke verplichtingen worden aangegaan zoals gebeurt via het Europese steunfonds EFSF.''

De CDU-fractietop zou tijdens de vergadering ook overeenstemming hebben bereikt over meer invloed van de Duitse Bondsdag op de toekomstige verstrekking van steun uit het EFSF aan eurolanden.