AMSTERDAM - Het nieuwe depositogarantiestelsel, dat begin augustus door het ministerie van Financiën is geïntroduceerd, benadeelt kleine banken. Dat zegt topman van de Kas Bank Albert Roëll in het Financieele Dagblad van vrijdag.

Vanaf 1 juli 2012 zouden banken elk kwartaal een storting moeten doen in een fonds voor de depositogarantie.

Hieruit wordt tot honderdduizend euro uitgekeerd aan spaarders mocht een bank failliet gaan. Tot nu toe werden deze bedragen achteraf bijeengeschraapt door de andere banken.

De storting van de banken wordt bepaald op basis van de uitstaande tegoeden en een opslag als een bank meer risico heeft om om te vallen.

Risicoprofiel

Roëll verwacht dat grote banken een lager risicoprofiel krijgen dan kleinere banken, omdat zij 'too big to fail zijn'. Hierdoor zijn kleine banken in het nadeel.

Roëll wijst er daarnaast op dat door het vullen van het garantiefonds miljarden worden onttrokken aan de balans van banken.

Verdwijnen

"Die kunnen daardoor minder geld uitlenen." Hij pleit ervoor het geld voor het fonds op de balans van de banken te laten staan zodat het niet uit de economie verdwijnt.

Partijen hebben nog tot 12 september om te reageren op de voorstellen van het ministerie. De Nederlandse Vereniging van Banken zegt de voorstellen nog te bestuderen. ABN Amro, ING en NIBC zijn voor de vorming van een fonds, mits dat niet strenger is dan in andere Europese landen.