Drie jaar geleden werd mijn eerste kindje geboren: mijn bedrijf Montas. Acht maanden geleden kwam mijn tweede kindje ter wereld: een dochter. Sindsdien geniet ik van het moederschap maar worstel met het ondernemerschap.

Moederschap en ondernemerschap is een lastige combinatie. Toegegeven, elke baan naast het moederschap is pittig, maar ik denk dat het zelfstandig ondernemerschap toch wel een extra uitdaging is.

De afwezigheid van een opgelegde structuur en daarmee de gelegenheid - én opgave! - om die structuur zelf aan te brengen, stelt de kersverse moeder voor ontelbare dilemma’s.

Aanslag

De afgelopen jaren heb ik mijn hart, ziel en grootste deel van mijn beschikbare tijd in mijn onderneming gestopt. En daar genoot ik van, want ik zag hoeveel resultaat het gaf. Met de komst van mijn dochter is er echter een aanslag gepleegd op mijn beschikbare tijd en nog meer, op mijn hart.

Dit leidde onherroepelijk tot loyaliteitsconflicten. Want probeerde ik op een vrije dag in de gestolen uurtjes toch even voor Montas aan de slag te gaan, dan voelde ik mij schuldig naar mijn dochter. En koos ik ervoor om heerlijk met haar te genieten, dan knaagde toch die lange ToDo-lijst die er ook nog lag.

Om maar niet te spreken van de verminderde concentratie tijdens het ontzwangeren en de harde werkelijkheid dat dezelfde taken, van dezelfde omvang, tegenwoordig gewoon veel meer tijd kosten.

'Wacht maar'

Ik heb inmiddels dan ook een aantal uitspraken richting mijn klanten rondom timemanagement moeten herzien. Eén van mijn klanten gaf onlangs toe, tijdens mijn zwangerschap al in haar vuistje gelachen te hebben en gedacht: ‘wacht maar!’.

Omdat het ondernemerschap voor mij - naast het moederschap- van grote waarde is, heb ik onlangs besloten dat het tijd was om orde op zaken te stellen. In een aantal inspirerende en motiverende gesprekken met enkele zakelijke relaties heb ik mijn eigen timemanagement weer eens even stevig onder de loep genomen.

Stopppen

Vaste werktijden en zoveel mogelijk op kantoor. Een extra dagdeel werken, maar daarvoor de avonden achter de computer naast een berg was inleveren. En ook een stukje Benedictijns timemanagement: als het tijd is om te stoppen, is het tijd om te stoppen. De volgende dag is er weer een dag.

En naast een nieuwe frisse planning, ook vooral weer een nieuwe toekomstvisie voor Montas. Een strak plan om de bedreigingen van de huidige economie om te zetten in geweldige kansen. Nieuwe projecten, nieuwe ideeën en daarnaast een nieuwe collega, want Montas groeit.

Ik heb mijn focus terug, voel hernieuwde energie en ben vooral weer blij en trots. I’m back!

Marleen Holtkamp is eigenaar van Montas ordening en coaching, gespecialiseerd in werkplektraining en professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Marleen is ook te volgen op Twitter.